Oorsuizen

Als je heel de dag een piep in je oor hebt, heb je last van oorsuizen. Een ander woord hiervoor is Tinnitus.

 

Wat zijn oorsuizen?

Als je al last hebt van oorsuizen dan is het niet te vergelijken met een ander. Iedereen heeft een ‘eigen’ geluid. Soms kan dit overeenkomen met de naam, dan heb je last van een suizend geluid, maar je kan ook een pieptoon, de zee, een zoem of rinkelend geluid horen. Ook de hoogte kan verschillen, sommige mensen horen een hoog geluid, terwijl andere juist weer een laag geluid horen. Dit is bij alle mensen verschillend, soms hard, soms zacht. Af en toe kan het omgevingsgeluid het geluid ook overstemmen, zodat je het eigenlijk een tijdje wat minder of helemaal niet hoort.

Het is ook niet altijd op dezelfde plek aanwezig. Je kan het geluid in beide oren, een oor of in het midden horen.

Tinnitus komt vaak voor bij mensen die al slechthorend zijn.

 

Waar komt het geluid vandaan?

Het kan op meerdere manieren worden veroorzaakt. De manier waarna het meestal ook vanzelf weer over gaat is dat je hersencellen in het gehoorgebied overactief zijn. Bijvoorbeeld na een luidruchtig feestje. Dan denken de hersencellen dat ze zelf geluid moeten produceren.

Het kan ook dat er een beschadiging is aan de zenuwcellen in het binnenoor. Doordat deze niet meer helemaal gewoon functioneren kan het voorkomen dat deze spontaan een geluid doorsturen naar de hersenen. Hiermee hoor je dus een geluid wat andere mensen niet horen. Beschadiging aan de gehoorbeentjes geeft hetzelfde resultaat

Bepaalde medicijnen kunnen als bijwerking ook tinnitus geven, bijvoorbeeld het medicijn acetylsalicyzuur.
Als er een vernauwd bloedvat is kan je ook last hebben van een vervelend geluid in je oor. Je hoort dan geen suiz of piep, maar dan hoor je de bloedstroom of hartslag stromen.

 

Omgaan met tinnitus

Je kan het vaak niet helemaal weg krijgen, maar onder bepaalde omstandigheden is er wel sprake dat je er minder last van hebt:

  • Als je omgevingsgeluid hebt
  • Als je ergens anders op geconcentreerd bent
  • Bij ontspanning

Als je jezelf op de oorsuizen gaat concentreren kan het wel eens erger overkomen.

Om het te verhelpen zijn er speciale tinnitusmaskeerders verkrijgbaar. Dit zijn kleine apparaatjes die helpen om het geluid tegen te gaan. Het apparaat maakt een geluid wat moet voorkomen dat je je eigen oorsuizen niet meer of minder hoort. Het werkt niet bij iedereen, maar er zijn mensen die hier enorm veel baat bij hebben. De tinnitusmaskeerder is verkrijgbaar in een audiologisch centrum.

Als het geluid is ontstaan tijdens een verkoudheid, dan is het goed mogelijk dat bepaalde neusdruppels kunnen helpen. Gebruik 3 maal daags de neusdruppels xylomethazoline, maar doe dit echt niet langer dan een week.

Vaak gaat het geluid niet meer over en dien je zelf naar een oplossing te zoeken. Wat het aangenaamst voor jou is en er zelf minder aan denken.

 

 

Blijf op de hoogte van deze wandelstok en meer...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Spring naar toolbar